Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری دانشجو»
2024-05-08@22:40:30 GMT

گرا به تحريم

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۳۰۸۴۵۹

گرا به تحريم

​در سال ۸۸ و بحران بنزین، نظام هزینه لجاجت‌ها و خودبزرگ‌بینی‌های ژنرال را پس داده و اگر قرار است افتخارات بقیه به اسم ایشان ثبت شود، مشکلی نیست؛ طبل هر چه تو خالی‌تر، صدایش بیشتر!

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، وحيد جاجي پور؛ پس از پایان جنگ، رویکرد دولت وقت به توسعه صنعت پالایشی کشور متمایل شد که طی سال‌های ۶۸ تا ۷۶ و در اوج نیاز کشور به منابع مالی برای بازسازی صنایع، دو پالایشگاه بندرعباس و اراک احداث شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!




پالایشگاه‌هایی که تحویل دولت اصلاحات شد تا مجموع پالایشگاه‌های کشور به ۹ پالایشگاه برسد. در دولت اصلاحات، اما موضوع پالایشگاه سازی فراموش شد و با وجود حرکت جهانی برای افزایش ظرفیت پالایشی، اما وزارت نفت آن روزها، با بهانه‌تراشی‌های عجیب و با تکبر خاصی منکر جذابیت اقتصادی ساحت واحد‌های پالایشی شد. بیژن زنگنه دوره نخست وزارت خود در نفت را تجربه می‌کرد و با دیدگاه «نیروگاهی» معتقد بود چرا باید خودمان بنزین و فرآورده‌های نفتی تولید کنیم وقتی می‌توان آن را وارد کرد. در دوره او، کلنگ هیچ پالایشگاهی به زمین نخورد در حالی که کشور‌های همسایه و نفتی با سرمایه‌گذاری در صنایع پالایشی بسرعت ایران را پشت سر گذاشتند.

به هر شکل، وزارت نفت توجهی به این موضوع نکرد و افسار مصرف بنزین را به حال خود رها کرد. در سال ۸۴ بسیاری از نهاد‌ها و چهره‌های خاص این هشدار را دادند که سریعا باید برای خودکفایی کشور در تولید بنزین فکری شود و لجاجت‌های گذشته نباید تکرار شود. در اوایل دولت نهم، دو طرح بزرگ برای جلوگیری از بحران‌های آتی تدوین اجرایی شد. یکی مدیریت مصرف سوخت که به کارت سوخت معروف شد و دیگری، افزایش ظرفیت و بهینه‌سازی پالایشگاه‌های کشور در کنار احداث چند پالایشگاه دیگر.


نظام جمهوری اسلامی ایران، کاهش ریسک تحریم بنزین را هدف گرفته بود؛ هدفی که در دوره قبل یک مخالف بزرگ به نام بیژن زنگنه داشت. اما آمریکایی‌ها با رصد دقیق تحولات نفتی ایران بواسطه عوامل خود، در سال ۸۸ تحریم بنزین ایران را کلید زدند. صادرات هرگونه محموله بنزین به ایران تحریم شد و کشور در یک بحران بزرگ قرار گرفت. تصمیمی که متاثر از کم‌کاری وزارت نفت در خودکفایی کشور در تولید فرآورده‌های نفتی بویژه بنزین بود. گویی وزارت نفت شرایط را برای تحریم کشور و تحمیل یک بحران بزرگ آماده کرده بود، اما به هر حال، با بکارگیری روش‌هایی برای واردات بنزین و تولید ریفرمیت در مجتمع‌های پتروشیمی، این بحران بزرگ که می‌توانست کشور را فلج کند پشت سر گذاشته شد.


پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس هم با سرعت بیشتری پیشرفت کرد و در رقم ۶۹ درصد – به استناد نامه رسمی زنگنه به معاون اول - تحویل دولت یازدهم شد. زنگنه که همه طرح‌های پالایشی دولت قبل را با باطل کردن مجوز خوراک، از بین برد، اما نمی‌توانست با ستاره خلیج‌فارس، آن برخوردی را کند که با سایر پروژه‌های پالایشی کرده بود. این پالایشگاه سرانجام ساخته و افتتاح شد تا برای همیشه خطر سایه کمبود بنزین و گازوئیل و سایر فرآورده‌های نفتی از ایران برداشته شود.


مقام عالی وزارت می‌تواند برای آنکه خود را مدافع پالایشگاه‌سازی معرفی کند، مدام بگوید در زمان وزارت وی، تولید بنزین دو برابر شده است و طبل زیر گلیم بزند؛ ما به همین لبخند اکتفا می‌کنیم؛ در دوره دوم زنگنه او باز هم مصرف بنزین را با عقیم کردن کارت سوخت به حال خود رها کرد و از طرف دیگر، واردات بنزین را افزایش داد تا باز هم از سر گشاد سرنا بدمد. در سال ۸۸ و بحران بنزین، نظام هزینه لجاجت‌ها و خودبزرگ‌بینی‌های ژنرال را پس داده است و اگر قرار است افتخارات سایرین به اسم ایشان ثبت شود، مشکلی نیست؛ طبل هر چه تو خالی‌تر، صدایش بیشتر!

 

وحید جاجی پور - مهندسی صنایع دانشگاه امیرکبیر

انتشار یادداشت‌های دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروه‌ها و فعالین دانشجویی است.

منبع: خبرگزاری دانشجو

کلیدواژه: وزارت نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت snn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری دانشجو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۰۸۴۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد ۶۰ درصدی تولید نفت در دولت سیزدهم

وزیر نفت از رشد ۶۰ درصدی تولید نفت نسبت به آغاز دولت خبر داد و گفت: ۵۰ پروژه جدید در نفت و گاز و پالایش و پتروشیمی به ارزش ۴۷.۵ میلیار دلار در دولت سیزدهم آغاز شده است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم،  جواد اوجی، وزیر نفت در آیین افتتاحیه بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی اظهار داشت: این نمایشگاه یکی از رویدادهای مهم در منطقه است. 

وی افزود: امسال بیش از هزار و 700 توانمند داخلی و بیش از 250 شرکت خارجی در این نمایشگاه حضور پیدا کرده‌اند که نشان می‌دهد در شرایط تشدید تحریم‌ها، صنعت نفت ایران پویا و توانمند است‌.

وزیر نفت تصریح کرد: با تکیه بر پتانسیل شرکت‌های ایرانی، در طی 2.5 سال عمر دولت اتفاقات بزرگی رقم خورده است، این دولت از روز اول اعلام کرد معطل شرکت‌های خارجی و مذاکرات نخواهیم ماند و با استفاده از ظرفیت‌های داخلی پروژه‌های نفت را پیش می‌بریم. 

وی ادامه داد: یادمان نمی‌رود در شهریور 1400 میزان صادرات و تولید نفت، محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی چه وضعیتی داشت، اما امروز ارقامی را محقق کردیم که باور آن برای خیلی‌ها سخت است. 

اوجی با بیان اینکه در شروع دولت پروژه‌های نیمه تمام بسیاری داشتیم، گفت  با اولویت بندی و برنامه‌ریزی کارمان را شروع کردیم و با اتکا به توان سازندگان و پیمانکاران داخلی، تا امروز 79 پروژه به ارزش 16.5 میلیار دلار اتمام رساندیم و 50 پروژه به ارزش 47.5 میلیارد دلار آغاز کردیم. 

وی ادامه داد: نزدیک به 60 درصد در دولت فعلی به تولید نفت و 54 میلیون مترمکعب به تولید گاز کشور افزوده شد. 

وزیر نفت خاطرنشان کرد: یکی از دستاوردهای یزرگ دولت، پروژه فاز 11 پارس جنوبی بود، 20 سال این پروژه دست به دست می‌شد، در دولت فعلی این فاز عملیاتی شد و امروزتولید گاز از فاز 11 به 12 میلیون مترمکعب رسیده است و برنامه ریزی شده تا پایان دولت، به 30 میلیون مترمکعب می‌رسد. 

وی افزود: پالایشگاه آبادان که یکی از مهمترین پالایشگاه‌های کشور است، در دولت قبل اعلام گرده بودند این پالایشگاه را رایگان بدهند، اما امروز شاهد هستیم این پالایشگاه سال گذشته 12 همت سودآوری داشت و فاز سوم این پالایشگاه را به‌زودی شروع می‌کنیم.

وی افزود: بیش از 5 میلیارد دلار در جمع آوری گازهای مشعل قرارداد بستیم و تا پایان امسال جمغ آوری گازهای مشعل به30 میلیون مترمکعب می‌رسد. 

وزیر نفت خاطرنشان کرد: پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی نزدیک به یک دهه با پیشرفت کندی در حال ساخت یود که با بهره برداری از آن بیش از 50 میلیون مترمکعب به ظرفیت تولید گاز کشور افزوده شد. 

وی افزود: در تمامی پالایشگاه‌ها بحث کیفی‌سازی تولیدات را آغاز کردیم و طبق برنامه‌ریزی انجام شده، در تمام پالایشگاه‌ها کیفی سازی در حد یورو 5 انجام می شود. 

وزیر نفت خاطر نشان کرد: در صنعت نفت هیچ گونه محدودیتی نداریم، امسال بنا دارین 79 پروژه به ارزش 25 میلیارد دلار در بهش‌های بالادستی و پایین‌دستی به بهره برداری برسد و امسال 300 تا 400 هزار بشکه به تولید نفت، 35 میلیون مترمکعب به تولید روزانه گاز، 50 هزار بشکه به ظرفیت پالایشی و 3 تا 4 میلیون تن به ظرفیت تولید پتروشیمی کشور افزوده خواهد شد. 

وی افزود: صادرات نفت ایران در سال گذشته به بیش از 35 میلیار دلار رسید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پالایشگاه آبادان در بورس انرژی مقام اول را کسب کرد/ تولید ۵۰۰ هزار بشکه‌ای در سال ۱۴۰۲
  • دولت ۱۵۰۰ میلیارد تومان برای جبران خسارت سیل سیستان و بلوچستان اختصاص داد
  • تولید ۱۵ میلیون لیتری بنزین در پالایشگاه آبادان
  • طرح ارتقای کیفی نفت کوره پالایشگاه آبادان در دستور کار
  • وزیر نفت: در دولت سیزدهم ۶۰ درصد به تولید نفت افزوده شد
  • رشد ۶۰ درصدی تولید نفت در دولت سیزدهم
  • اتکا صرف به خودروهای بنزین عاملی در بروز ناترازی بنزین
  • تولید حدود ۲۷۷ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در پالایشگاه‌های کشور در سال ۱۴۰۲
  • محرمانگی قرارداد با چین به دلیل تحریم‌ها است
  • در سال گذشته ۳ میلیارد دلار واردات بنزین داشتیم / تا دو سال آینده در همه حوزه‌های بحران خواهیم داشت